Ideaal toch een gratis vacaturesite als je werk zoekt? Misschien denk je wat maakt mij dat uit. Ze zijn tenslotte gratis en als ik maar een baan vind. Maar wat nou als je weinig tijd hebt of niet goed weet wat je zoekt? Wie zit er op jou te wachten?

De nadelen van een gratis vacaturesite zijn:

  • je hebt geen zicht op alle online vacatures van NL en bent meer tijd kwijt met zoeken
  • je krijgt niet als eerste die vacatures te zien die het beste bij je passen
  • als je niet weet wat voor baan je zoekt wordt je niet geholpen in het vinden
  • je wordt niet begeleid in het verkrijgen van een nieuwe baan

Hoe komt dat?
Wat ligt er ten grondslag aan de nadelen van een gratis vacaturesite zoals bovenstaand opgesomd.
1. One stop shop?
Vacaturesites zoals Indeed claimen een one stop shop. Daar vind je alle vacatures denk je misschien? Zoals we al eerder cijfermatig hebben aangetoond is dat niet het geval (zie eerdere blog: Is indeed echt de nummer 1 vacaturesite?) Dit betekent dat als je hard opzoek bent naar een baan je ook bij andere vacaturesites je zoekprofiel moet aanmaken. In de hoop dat ze daar wel andere vacatures hebben. Op deze wijze ben je veel tijd kwijt aan het aanmaken van zoekprofielen en het doornemen van al die vacature emailalerts. Verloren tijd die je beter bijvoorbeeld aan netwerken kan besteden.

2. De beste match?
Wist je dat de grootste jobboards in handen zijn van de grootste uitzendbureaus?
Monsterboard.com is van Randstad (Yacht, Tempo Team)
Jobbird.nl is van Youngcapital
Indeed.nl is van USG
En ga zo maar door. Waarom doen ze dat? Om die vacatures als eerste aan je voor te schotelen waar zij de meest winst op je maken. Met de koop van een jobboard en aanverwante domeinen kunnen uitzendbureaus op een goedkope manier kandidaten uit de markt naar hun vacatures lokken. Zo krijg je dus niet perse die vacatures te zien die het beste bij jou passen maar die waar de uitzendbureaus het meeste aan je kunnen verdienen.

3. Weet je wat je zoekt?
Een gratis vacaturesite heeft vaak minimale mogelijkheden om je te begeleiden naar die vacatures die bij je passen. Vaak moet je het doen met minimale mogelijkheden zoals een trefwoord en een locatie.

Gratis vacaturesites ondersteunen je niet als je niet exact weet wat je zoekt. Gelukkig kan het ook veel beter waarover later meer.

4. Succes?!
Een gratis vacaturesite lijkt er vanuit te gaan dat je prima weet hoe je een nieuwe baan krijgt op het moment dat je een vacature hebt gevonden. Maar dan begint het eigenlijk pas! Hoe zorg je ervoor dat je je dusdanig profileert en presenteert zodat de vacaturehouder met je in gesprek wil gaan? Wat is überhaupt je arbeidsmarktpositie? Zijn er veel of weinig vergelijkbare vacatures? Kortom wat ben je waard en welke stappen doorloop je allemaal om je slagingskans te optimaliseren.

Een transparante arbeidsmarkt voor iedereen
Partners en klanten van Sollicity beschikken met WendbaarWerken PRO over het beste inzicht in de Nederlandse arbeidsmarkt op basis van actuele en historische (vacature)gegevens. Een zoekprofiel combineren met “Big data” geeft direct inzicht in de actuele arbeidsmarkt tot en met 2 jaar terug om nu de juiste acties te ondernemen. Maar om van actie tot resultaat te komen heb je meer nodig dan een innovatieve tool om de arbeidsmarkt te kunnen doorzoeken.
Wendbaar Werken PRO is het begeleidingssysteem waarin medewerkers zelf of met een online coach (samen)werken aan het vinden van een nieuwe baan. Met behulp van WendbaarWerken PRO ontvangt de kandidaat alle actuele online vacatures. Met behulp van 18 unieke categorieën (zoals o.a. skills, beroepen, persoonlijkheid en beperkingen) wordt de medewerker in verbinding gebracht met zijn plek op arbeidsmarkt. In het systeem wordt de voortgang bijgehouden, gechat rondom persoonlijke vraagstukken, gevalideerde testen ingezet in de begeleiding, rapportages over gelogd gebruik gemaakt. En nog veel meer! Aan vacatures, beroepen, opleidingen, contactpersonen, intermediairs en organisaties zijn procedures verbonden (op maat in te richten) die de medewerker ertoe brengen acties te ondernemen. Dit laatste is cruciaal voor het bereiken van gewenste resultaten.
10 tot 100x meer resultaten

Onze ervaring is dat het vrijwillig terugkerend gebruik in een applicatie als WendbaarWerken PRO een belangrijke voorspeller is van het succesvol vinden van een nieuwe werkkring. Dit is met WendbaarWerken PRO 10 tot 100 keer zo groot als met in benchmarks gebruikte en in de markt bekende oplossingen. Dit vertaalt zich naar verdubbelingen van het aantal (zelf)plaatsingen. Dit bespaart organisaties met een krimpopgave tijd en geld en (loopbaan)coaches significant meer succes.
Kortom, al met al duurt het met een gratis vacaturesite langer totdat je een nieuwe baan hebt gevonden die echt bij je past. Maak bewust die keuze of kies voor de kortste weg naar je nieuw baan met WendbaarWerken PRO of een van de aangesloten klanten.